ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος ΔΟΞΑΤΟΥ είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βάση του καταστατικού του συλλόγου μας το 70% των εσόδων υποχρεωτικά διατίθενται για φιλοθηραματικές δραστηριότητες και το υπόλοιπο για πάγια - λειτουργικά έξοδα. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δοξάτου βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Δοξάτου του Δήμου Δοξάτου και έχει στην δύναμή του περίπου 600 ενεργά μέλη. Σκοπός μας είναι η ορθή διαχείριση του Θηραματικού πλούτου, τα φίλοπεριβαλλοντολογικά έργα, και η θηροφυλακή που στόχο έχει την προάσπιση της άγριας πανίδας και γενικά του περιβάλλοντος. Υποχρέωση μας είναι ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών του Συλλόγου για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την αγαπημένη μας δραστηριότητα. Η πορεία του συλλόγου μας είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών πολλών παραγόντων, για την οποία αξίζει να ευχαριστήσουμε όλους όσους αγωνίστηκαν γι' αυτόν και τον στήριξαν με την συνεργασία τους: το Δασαρχείο Δράμας, την Κ.Ο.ΜΑ.Θ., τις Δημοτικές Αρχές της περιοχής ευθύνης μας, τα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν περάσει από την διοίκηση του Συλλόγου και πάνω απ' όλους τα μέλη του Κ.Σ. Δοξάτου που πάντα βρίσκονται κοντά στο Σύλλογο και συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ

Αναζήτησε το άρθρο σου στην σελίδα μας.!!!

Φόρτωση...

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Σε νέα απαγορευτική απόφαση προχώρησε το Δασαρχείο Δράμας, για όλη την Βόρεια πλευρά του ποταμού Νέστου, από το Παρανέστι και επάνω για όλο τον ορεινό όγκο.
Την απόφαση μας κοινοποίησε το Δασαρχείο Δράμας μέσω του Γραφείου Θήρας. ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Το σκεπτικό τους είναι ότι όλος ο ορεινός όγκος μετά τις τελευταίες ημέρες με τις άσχημες καιρικές συνθήκες είναι καλυμμένες από χιόνι. Κάτι που βέβαια δεν ισχύει ακριβώς, μιας και οι νοτιάδες δεν επιτρέψανε να παγώσει το χιόνι και με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις που δεν έχουν ίχνος χιόνι.
Και βέβαια ο Νόμος που αφορά το κυνήγι στο χιόνι είναι σαφής. "Το κυνήγι καταρχήν στο χιόνι επιτρέπεται σύμφωνα με τη Δασική Νομοθεσία. Μοναδική εξαίρεση προβλέπεται στο άρθρο 258 (γενικές απαγορεύσεις θήρας) παράγραφος 3 περίπτωση β' του Δασικού Κώδικα ή ΝΔ 86/1969, όταν στο χιόνι διαγράφονται τα ίχνη των θηραμάτων καθ' όλη την περιοχή της απαγόρευσης, και ασκείται το κυνήγι με την παρακολούθησή τους. Η διάταξη αυτή κατ’ ερμηνεία αναφέρεται προφανώς στο κυνήγι των τριχωτών θηραμάτων, όπως του λαγού, του αγριόχοιρου, του αγριοκούνελου καθώς και των επιβλαβών ζώων όπως είναι η αλεπού, το κουνάβι κλπ. Αυτή η διάταξη δεν αφορά όπως είναι εύκολα αντιληπτό τα πτερωτά θηράματα, όπου το κυνήγι τους κατά κανόνα στο χιόνι επιτρέπεται.
Όποιος παραβαίνει την άνω διάταξη τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, σύμφωνα με το άρθρο 287 παρ.3 του Δασικού Κώδικα.
Στην Δασική Νομοθεσία και συγκεκριμένα πάλι στο άρθρο 258 (γενικές απαγορεύσεις θήρας) στην παράγραφο 3 περίπτωση στ’ δίνεται η δυνατότητα στην Διοίκηση και συγκεκριμένα στον Υπουργό Γεωργίας και εν μέρει πλέον στον εκάστοτε κατά τόπον Νομάρχη ή Δασική Αρχή, λόγω εκχωρήσεως αρμοδιοτήτων να απαγορεύει το κυνήγι κάθε θηράματος σε περίπτωση χιονοπτώσεως μεγάλης διάρκειας και εντάσεως σε όλη τη χώρα ή σε μεμονωμένες περιοχές.
Το πότε πρέπει ν’ απαγορευτεί το κυνήγι σ’ όλη την χώρα (γεγονός κατά κανόνα ασυνήθιστο) και πότε τοπικά (γεγονός συνηθέστερο) είναι ζήτημα διακριτής ευχέρειας του Υπουργού Γεωργίας και του εκάστοτε τοπικού Νομάρχη ή Δασικής Αρχής. Η άνω διάταξη δίνει δύο στοιχεία – προϋποθέσεις που αυτό πρέπει να γίνεται.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι η μεγάλη διάρκεια της χιονόπτωσης και η δεύτερη η μεγάλη έντασή της. Δηλαδή από τις δύο αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συνάγεται ο σκοπός της προστασίας της ίδιας της ύπαρξης των θηραμάτων, από τη σφοδρή και επί μακρόν ολική ή τοπική χιονόπτωση, όπως η εύκολη εξόντωση τους λόγω της ολικής ή εν μέρει μείωσης των φυσικών στοιχείων της αυτοάμυνάς τους."
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ.  ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ.
"Όποιος κυνηγά με χιόνι, ενώ έχει απαγορευτεί με αρμόδια διοικητική απόφαση ολικά ή τοπικά τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 287 παράγραφος 3 περίπτωση γ’ του Δασικού Κώδικα. Η πταισματική ποινή φαντάζει μάλλον επιεικής στην συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή ο Δασικός Κώδικας σε άλλες περιπτώσεις όπως σε περίπτωση κυνηγίου ενδημικού θηράματος χωρίς άδεια ή σε περίπτωση κυνηγίου σε χρόνο εκτός κυνηγετικής περιόδου, τιμωρεί αυτές τις πράξεις ως πλημμέλημα και μάλιστα με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές. Είναι κοινότυπο και χιλιοειπωμένο πως η κυνηγετική νομοθεσία είναι αναχρονιστική και πρέπει ραγδαία ν’ αλλάξει.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το κυνήγι στο χιόνι καταρχήν επιτρέπεται, απαγορεύεται πάντοτε το κυνήγι με αναζήτηση του τριχωτού θηράματος μέσω των ιχνών του στο χιόνι και απαγορεύεται παντού ή τοπικά όταν ο Υπουργός Γεωργίας ή ο εκάστοτε τοπικός Νομάρχης ή Δασική Αρχή κρίνει ότι συντρέχουν τα στοιχεία της μεγάλης σε διάρκεια και ένταση χιονόπτωση.
Πέρα από τη νομοθεσία ο κάθε κυνηγός πρέπει τηρώντας την κυνηγετική δεοντολογία, όταν κρίνει συνειδητά ότι τα θηράματα χάνουν την αυτοάμυνά τους λόγω των συνεπειών της χιονόπτωσης να εφαρμόζει το νόμο της κυνηγετικής συνείδησης. Βέβαια στην μεσογειακή χώρα μας με το ήπιο κλίμα, είναι πολύ λίγες οι φορές που οι κλιματολογικές συνθήκες επιβάλλουν μια γενική ή τοπική απαγόρευση. Το μέτρο αυτό πάντως έχει εφαρμοστεί σε τοπικές περιφέρειες και σχεδόν ποτέ πανελληνίως. Η ύπαρξη του χιονιού δεν είναι δεν πρέπει από μόνη της να είναι στοιχείο απαγόρευσης του κυνηγίου. Πρέπει όμως πάντοτε να υπάρχει μέτρο πρώτα συνειδητό και μετά νομικό."
ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΣΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ κ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ, ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΟΞΑΤΟΥ κ.ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΔΡΑΜΑΣ κ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ κ.ΓΑΡΑΜΠΕΡΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΑΘ κ.ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΚΟΜΑΘ κ.ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΘΕΟΦΑΝΗ. ΤΙΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Η ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΑΜΕΣΑ. 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΔΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝΕ ΣΕ ΡΗΨΗ ΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΠΑΝΙΔΑΣ.
ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΡΑ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΗΡΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. 
ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ, ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ. !!!!ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ....!!!!

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

ΚΥΝΗΓΙ ..... ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ...!!!!

ΠΑΠΙΕΣ...ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ.!!!

ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΣΤ' ΚΟΜΑΘ

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΣΤ' ΚΟΜΑΘ.